Καλοί μου άνθρωποι.... και όμως, πέρασε ένας χρόνος χωρίς τον Θανάση Βέγγο!




Τα Βλεφαρίσματα, δεν θα μπορούσαν να μην σας θυμίσουν μια δυσάρεστη μέρα για τον παλιό Ελληνικό Κινηματογράφο.  Σήμερα κλείνει ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου ηθο-ποιού Θανάση Βέγγου, που πάνω από όλα είχε το ήθος του καθαρό.




Γεννήθηκε στον Πειραιά, στο Νέο Φάληρο, στις 29 Μαΐου του 1927 από τον Βασίλη και την Ευδοκία Βέγγου, των οποίων ήταν και το μοναδικό παιδί. Ο πατέρας του ήταν δημόσιος υπάλληλος, συγκεκριμένα εργαζόταν στην Εταιρεία Ηλεκτρισμού, και ήρωας της αντίστασης

Τα χρόνια 1948-1950 υπηρέτησε τη θητεία του ως "ανεπιθύμητος" στρατιώτης στη Μακρόνησο, όπου γνωρίστηκε με τον μετέπειτα γνωστό σκηνοθέτη Νίκο Κούνδουρο. Αυτή η γνωριμία οδήγησε στην πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, το 1954, στην ταινία Μαγική Πόλη του Κούνδουρου. Για τα επόμενα πέντε χρόνια έπαιξε μικρούς ρόλους, εργαζόμενος παράλληλα και ως φροντιστής στα κινηματογραφικά πλατό. Την περίοδο αυτή εμφανίστηκε σε μερικές από τις πιο ιστορικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, όπως Ο δράκος, Διακοπές στην Αίγινα, Μανταλένα, Ο Ηλίας του 16ου, Ποτέ την Κυριακή. Ο πρώτος του μεγάλος ρόλος είναι μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη στην ταινία Οι δοσατζήδες του 1960. Τον ίδιο καιρό, το 1959, πήρε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού, όχι από Σχολή αλλά ως εξαιρετικό ταλέντο με εξετάσεις σε ειδική επιτροπή. Η πρώτη του θεατρική παράσταση ήταν στην επιθεώρηση «Ομόνοια πλατς-πλουτς», δίπλα στους Νίκο Ρίζο και Γιάννη Γκιωνάκη, επίσης το 1959.

Από κει και πέρα,  η διαδρομή του μας γέμισε με γέλιο, που ακόμη και σήμερα είναι διαχρονικό.  Γνωστός για το "τρέξιμο" και την συνεχή κίνηση που είχε στις ταινίες,  με χαρακτηριστικό τον Πράκτωρ Θου - Βου,  φτιάχνει έναν μοναδικό χαρακτήρα ηθοποιού που τον κάνει μοναδικό.  Είχα ευτυχώς την ευκαιρία να τον δω πριν από περίπου 10 χρόνια, να ερμηνεύει τους "Βατράχους"του Αριστοφάνη, και μπορώ να πω ότι σε σύγκριση ήταν πραγματικά η καλύτερη παράσταση που είχα δει.

Ως οικογενειάρχης ο Θανάσης Βέγγος ήταν μια εξαίρεση, που δεν ακολουθούσε τον κανόνα των καλλιτεχνών.  Παντρεύτηκε την Ασημίνα Βέγγου, την οποία υπεραγαπούσε και μαζί απέκτησαν 2 γιους, και έμειναν μαζί μέχρι τον θάνατό του.  Πέθανε στις 3 Μαΐου, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν κατόπιν εγκεφαλικού επεισοδίου, λίγο πριν συμπληρώσει τα 84 του χρόνια.  Ετάφη στην Αμοργό, τόπο καταγωγής της μητέρας και της γιαγιάς του.

Χαρακτηριστικό πάντως είναι για τις ημέρες που ζούμε ένα απόσπασμα της ταινίας του πρόσφατα από ατύχημα αδικοχαμένου Θεόδωρου Αγγελόπουλου, που σαν ενόραση εμπνεύστηκε τα λόγια που είπε στην ταινία 'Το βλέμμα του Οδυσσέα" του Θ.Αγγελόπουλου το 1995.
 
"Ξέρεις κάτι; Η Ελλάδα πεθαίνει.  Πεθαίνουμε σαν λαός.  Κάναμε τον κύκλο μας.  Δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα... Και πεθαίνουμε....."
Ενώ κλείνει με το:
 
"Αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο."
Χαίρομαι που δεν θα δει τα λόγια του να γίνονται πραγματικότητα για την Ελλάδα που τόσο πολύ αγαπούσε.  Δείτε τα παρακάτω βίντεο, και μην τον αποχαιρετάτε.... θα είναι πάντα δίπλα μας να μας κάνει να χαμογελάμε.








Και χαμογελάτε, γιατί ο Θανάσης Βέγγος ήξερε πως το γέλιο είναι το μόνο που αξίζει να χρησιμοποιούμε χωρίς όρια μέσα στην μέρα μας.... και δεν έχανε την μέρα του ποτέ!




Συντάκτης: Μαρία Κάπα
Πηγή: el.wikipedia.org/wiki/Θανάσης Βέγγος
Επίσημη σελίδα: youtube.com