Κάποιες απόψεις επάνω στο Ε (Έψιλον) - Το γράμμα - σύμβολο της μεσότητας;



Τα Βλεφαρίσματα, θα σας ταξιδέψουν λίγο πίσω, στους αξεπέραστους φιλοσόφους μας, για να αναλύσουμε λίγο ένα γράμμα από τα πολλά της Αλφαβήτου μας, που έχει ιδιαίτερη σημασία. Το γράμμα - φωνήεν Ε (Έψιλον).  Όχι φθόγγος! Προσωπικά γράφω πάντα τα πράγματα με το όνομά τους: ΓΡΑΜΜΑ  - ΦΩΝΗΕΝ ΤΗΣ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ!


Το Ε : Ήταν στην κορυφή του Αετώματος του Ναού και ακριβώς απέναντι από την κεντρική Πύλη του ιερού χώρου.

ΓΝΩΘΙ Σ’ ΑΥΤΟΝ – ΜΗΔΕΝ ΑΓΑΝ – ΕΓΓΥΑ ΠΑΡΑ ΔΑΤΑ Αυτές ήταν οι περισπούδαστες εντολές του Θεού του φωτός Απόλλωνα, προς όλους τους ικέτες - επισκέπτες προκειμένου να γίνουν δεκτοί από τους Μύστες θεράποντες του. Ας προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε το περίφημο Δελφικό Ε ή και ΕΙ.

Ε : = Μυστηριώδες σύμβολο το πέμπτο γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου, το οποίο ήταν χαραγμένο στην είσοδο του Δωρικού Ναού του Θεού, μόνον οι Μυημένοι στα αρχαία Μυστήρια μπορούσαν να κατανοήσουν την εσώτερη συμβολική, μυσταγωγική και ψυχουργική του σημασία. Γραμματολογικά το Ε είναι το πέμπτο γράμμα του Ελληνικού Αλφαβήτου, αλλά μαζί με το Ι αποτελούν το ΕΙ που είναι το δεύτερο πρόσωπο του βασικού ρήματος ΕΙΜΙ. Για τους πολλούς δήλωνε την αποδοχή της υπάρξεως του Θεού: ΝΑΙ ΕΙΣΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙΣ Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ (κατά τον Αμμώνιο διδάσκαλο του Πλουτάρχου).  Για να καταλάβετε την ακρίβεια της Ελληνικής γλώσσας, το νούμερο που αντιστοιχεί σε αυτό το σημαντικό φωνήεν μπορείτε να αποδώσετε επίσης στις γωνίες - άκρες του γράμματος ( βλέπε εικόνα).

Καθώς είναι ο μέσος αριθμός από την πρώτη δεκάδα σημαντική για του Πυθαγορείους (ή ακόμη καλύτερα από τους αριθμούς - σύμβολα που απαρτίζουν τις μονάδες) θεωρείται ο αριθμός σύμβολο της μεσότητας, της δικαιοσύνης.  Προσωπική άποψη είναι ότι το Ε(ψιλον) που καθορίζει τον αριθμό 5 είναι ο δρόμος του φιλοσόφου,ο δρόμος της μεσότητας.

Το Ε : είναι το δεύτερο στην σειρά των φωνηέντων και συμβόλιζε τον Ήλιο, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος. Ο δε Απόλλων ταυτιζόταν με τον Ήλιο και δήλωνε τον έναν και μοναδικό θεό. Το Ε : Σαν ημισέληνος συμβόλιζε με το ημικύκλιο του την Μητέρα Γη – την Μήτρα, που στην γόνιμο κοιλότητα της ο Πατήρ Ήλιος ή γονιμοποιός ουράνια δύναμη ρίχνει την ακτίνα του, η οποία παριστάνεται με την κεραία του (μεσαία γραμμή του Ε. Όπως με αυτήν και από αυτήν καρποφορήσει. Είναι ακόμη η Ύλη - Γή και το Φώς – Πνεύμα, οι δύο πρωταρχικές ουσίες που δόμησαν και εποίησαν τα πάντα. Είναι η Μονάς και η Δυάς των Μυστών της Ελευσίνας και των Πυθαγορείων.

Ο Ζευς και η Σεμέλη που από την ένωση τους γεννήθηκε ο Διό-νυσος σύμβολο της ανθρωπίνης ψυχής. Τέλος όσοι ασχολούνται με τον αποκρυφισμό, διαβλέπουν στο μυστηριώδες αυτό σύμβολο του Δελφικού Άντρου συμβολισμούς και αλληγορίες που είναι σύμφωνες, με όσα η αναλλοίωτη εσωτερική φιλοσοφία δίδαξε και διδάσκει ανά τους αιώνας στους μύστες όλων των μυστηρίων. ΕΙ : Σαν Ερωτηματικό σημαίνει ΕΑΝ το οποίο χρησιμοποιούσαν όσοι υπέβαλλαν ερωτήσεις προς τον Μαντείο. ΕΙ : Σαν υποθετικό περιελάμβανε τις περισσότερες της μιας απαντήσεις που έδιναν οι αδαείς στους χρησμούς των ερωτήσεων τους.

Κλείνω αυτό το μικρό εισαγωγικό πόνημα μου με τα λεχθέντα από τον σκοτεινό, αλλά Λαμπρό Ηράκλειτο : Ο ΑΝΑΞ Ο ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ ΟΥΤΕ ΛΕΓΕΙ, ΟΥΤΕ ΚΡΥΠΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ… Υπό Ελευθερίου Διαμαντάρα Συγγραφέα Ερευνητή- Μελετητή Ιστορίας – Φιλοσοφίας

Για τους γονείς θα πρότεινα να διαβάσετε σχετικά στην σελίδα ZENON educational centre η οποία είναι σχολείο εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας και γράφει σχετικά:

"Το γράμμα έψιλον (κεφαλαίο Ε, πεζό ε) είναι το πέμπτο γράμμα του Ελληνικού αλφαβήτου. Στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης έχει αριθμητική αξία ε´ = 5. Προηγείται το δ΄ (= 4) και ακολουθεί το ϛ´ (= 6) (στίγμα ή αλλιώς στ´). Αντιστοιχεί στο γράμμα E,e άλλων αλφαβήτων."

Για τα παιδιά ή για εκείνους που θέλουν να μάθουν την Ελληνική γλώσσα υπάρχει το σχετικό pdf  με ασκήσεις: Τo_gramma_E.pdf 

Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 



Συντάκτης: Μαρία Κάπα

Επίσημη σελίδα: diamantarasel.blogspot.gr/  / diasporic.org/zenon/