Γιάννης Φωστηρόπουλος - Ο δυναμικός Αντιδήμαρχος Οικονομικών Π. Φαλήρου.



Τα Βλεφαρίσματα πιστά στην υπόσχεσή τους να βρίσκουν αξιόλογα θέματα και ανθρώπους, αναζήτησαν την ελπίδα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πρόσωπο ενός νέου ανθρώπου, του Αντιδημάρχου Οικονομικών υπηρεσιών, Κου Γιάννη Φωστηρόπουλου, φίλο από το παλιό γυμνάσιο της Χιουρέας…. 



Ο Γιάννης Φωστηρόπουλος είναι ένας νέος απλός καθημερινός άνθρωπος, που βρίσκεται πλάι στον πολίτη, με ευαισθησίες  για το σύνολο. Η συζήτηση που κάναμε μπορείτε να την δείτε στο youtube, ή να την διαβάσετε....





  • Φίλε μου Γιάννη, εσύ είσαι ένας άνθρωπος πολύ δραστήριος. Πες μας λίγα πράγματα για την ζωή σου στο Π. Φάληρο, τον  Γιάννη Φωστηρόπουλο ως νέο παιδί.


ΓΦ     Ξεκίνησα την δραστηριότητα μου βασιζόμενος στην αγάπη μου για τα κοινά από πολύ μικρός.  Με συνειδητή επιλογή ότι δεν με ενδιαφέρει το κεντρικό πολιτικό σύστημα, αλλά με αγάπη στην καθημερινότητα και στην επίλυση των προβλημάτων αυτής. Η ουσία για μένα ήταν η παιδική χαρά, τα δένδρα στην γειτονιά μας, τα οικόπεδα, που από μικροί μεγαλώναμε μέσα σε αυτά, και τα έβλεπα σιγά σιγά είτε να εγκαταλείπονται είτε να «φυτρώνουν» πολυκατοικίες. Ασχολήθηκα λοιπόν με τα κοινά και πολύ μικρός, στην ηλικία των 26 χρόνων εκλέχτηκα πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος.  Οι Φαληριώτες με τίμησαν και με έβγαλαν πολύ ψηλά, πράγμα που μου έδωσε δύναμη αλλά ταυτόχρονα βάρυνε τις πλάτες μου στο να αποδείξω ότι οι νέοι άνθρωποι μπορούν να τα καταφέρουν.

              Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Διανύω την 5η τετραετία – πενταετία με την αλλαγή.  Πάντοτε με βγάζουν ψηλά οι Φαληριώτες, και κάποια στιγμή κατέβηκα και ως υποψήφιος Δήμαρχος το 2002, όπου υπήρχε έντονη κομματικοποίηση ενώ εγώ κατέβηκα με ανεξάρτητο συνδυασμό, με νέα παιδιά. Μέσω όρο ηλικίας είχαμε τα 37 χρόνια.  Πήρα τότε 8%.   Ήταν πολύ καλή εμπειρία καθώς εκείνο τον καιρό ο κόσμος είχε αρχίσει να απαγκιστρώνεται από τα κόμματα, και να επιλέγει ανθρώπους που αγαπάνε την περιοχή τους.  Και συνέχισα.  Πήρα διάφορες θέσεις στον Δήμο, είτε μέσω επιτροπών είτε μέσα από την Διοίκηση, και μέσα από αυτή την εμπειρία προσπάθησα να βοηθήσω.  Δεν με ενδιέφερε ποτέ να πάω στην κεντρική πολιτική σκηνή.  Δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό μου.  Και πάντα προσπαθώ να βοηθήσω εκεί που φτάνει το χέρι μου κα στο Φάληρο μπορώ να το κάνω αυτό.


  • Από την θέση ως αντιπάλου του Κου Διονύση Χατζηδάκη, Δήμαρχου στο Π. Φάληρο, πως βρεθήκατε μονοιασμένοι να παλεύετε μαζί για τον Δήμο Π. Φαλήρου;




ΓΦ      Υπάρχουν πράγματα που στην πραγματικότητα είναι μύθοι.  Ακούνε για κρυφές συναντήσεις, διαβουλεύσεις, συμφωνίες πίσω από την πλάτη του κόσμου.  Με τον Διονύση Χατζηδάκη ξεκινήσαμε μαζί.  Ήμασταν στον ίδιο συνδυασμό.  Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι παραταξιακά υπήρχαν πολλά προβλήματα, και αποφάσισα να κάνω την κίνηση την ανεξάρτητη.  Ήμασταν αρχικά μαζί, έφυγα για λίγο από το μαντρί και μετά γύρισα. Αλλά πως μαντρώθηκα ξανά;  Μέσα από την δουλειά αυτού του ανθρώπου.  Ενώ εξελέγην ως αντιπολίτευση είδα μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια ότι κάτι όμορφο άρχιζε να γίνεται στο Φάληρο.  Είδα έναν άνθρωπο έντιμο, εργατικό και αποτελεσματικό.  Δεν έγινε ποτέ κάποια κουβέντα σχετικά με την επιστροφή μου.  Έγιναν οι επόμενες εκλογές και συνέχισα να είμαι αντιπολίτευση.  Όμως ψήφιζα ότι ήταν καλό για το Φάληρο και έγινε δεδομένο να ακολουθήσω έναν άνθρωπο ο οποίος με εμπνέει στο να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια. Πολλοί πιστεύουν ότι έχω βλέψεις για Δήμαρχος, ότι θα είμαι η συνέχεια του Χατζηδάκη. Απαντώ ότι αυτή την στιγμή νιώθω τόσο γεμάτος από την εμπιστοσύνη του Δημάρχου για το αντικείμενο που μου έχει δώσει. Που όσο πηγαίνει μπροστά και ενδιαφέρεται, παλεύει για το Φάληρο, θα παραμείνω πιστός στην ίδια γραμμή. Είναι πολύ σημαντικό για έναν άνθρωπο όπως εγώ να εμπνέεται.  Και γω πραγματικά εμπνέομαι από αυτόν τον άνθρωπο.


  • Οφείλω να προσθέσω την διάκριση που είχε ο Δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης σε έναν διαγωνισμό στις περιφέρειες τις Ευρώπης.   Τι έχετε να πείτε πάνω σε αυτό;


ΓΦ    Ναι, υπήρξε μία διάκριση κατόπιν υποψηφιότητάς του για το έργο που έχουν προσφέρει Δήμαρχοι στην Ευρώπη.  Ο Δήμαρχός μας ήταν στους 6 των φιναλίστ, πήγε στην Ευρώπη, δεν βγήκε πρώτος αλλά ουσιαστικά πήρε την 2η θέση, αν κρίνουμε μάλιστα το γεγονός ότι προτάθηκε Έλληνας Δήμαρχος εν καιρώ κρίσης, να βραβευτεί κα να τιμηθεί ως ένας από τους καλύτερους Δημάρχους.  Αυτό είναι τιμή για τον Δήμαρχο, που αν και ξέρουν όλοι ότι είναι ένας πολύ καλός Δήμαρχος, είναι και τιμή για όλο το Φάληρο.


  • Υπάρχει ένα καλό ράδιο αρβύλα, που κυκλοφορεί για την Μαρίνα του Φλοίσβου. Ότι δηλαδή κατασκευάστηκε με επιδότηση από το Ε.Σ.Π.Α, και καταφέρατε να γίνει με μικρότερο κόστος ώστε να επιστρέψει μέρος των χρημάτων.


ΓΦ     Δεν είναι αλήθεια.  Για την Μαρίνα του Φλοίσβου έγινε διεθνής διαγωνισμός, ανέλαβε το έργο η LAMDA DEVELOPMENT, που παλαιότερα ήταν συμφερόντων Λάτση,   Δεν έχει σχέση το Ε.Σ.Π.Α. και δεν έχει γίνει αυτό που ακούστηκε.  Για άλλους όμως διαγωνισμούς που έγιναν μέσω ΕΣΠΑ, ισχύει.  Για παράδειγμα αυτό ισχύει για το Πάρκο Φλοίσβου. Ένα μέρος του Πάρκου που αφορά τους κυβόλιθους που χρησιμοποιήθηκαν για τα δρομάκια, είχε βγει κονδύλι της τάξεως των 700.000,00 €, κόστισε πολύ λιγότερα και η περιφέρεια είχε επιστροφή χρημάτων.  Και αυτό ήταν η αφορμή οι Ευρωπαίοι να αναζητήσουν τον Διονύση Χατζηδάκη, καθώς το περιβαλλοντολογικό αυτό έργο έπαιξε ρόλο στην κρίση των Ευρωπαίων, στην πρόταση τους στον διαγωνισμό ως καλύτερο Δήμαρχο της Ευρώπης.  Επίσης μεγάλη έκπτωση στο έργο καταφέραμε για το κλειστό γυμναστήριο Π. Φαλήρου, που φτιάχνεται δίπλα στο  Δημοτικό γυμναστήριο (ΔΑΚ), το οποίο ήταν όνειρο ζωής.  Απλά δυστυχώς η έκπτωση που πήραμε σε αυτό το έργο, λόγω ανευθυνότητας του εργολάβου έχει δημιουργήσει πρόβλημα κωλυσιεργίας που δεν γνωρίζουμε που θα οδηγήσει.  Ενώ εμείς πληρώναμε κανονικά, ο εργολάβος έπεσε σε αδυναμία πληρωμών.  Το οποίο μας έχει δημιουργήσει πρόβλημα για την ολοκλήρωση του έργου. Και αυτό είναι εις βάρος του κόσμου του Φαλήρου.


  •  Ακούγεται ότι είσαι ο εμπνευστής για το συσσίτιο που διοργανώνεται στον Δήμο.  Τι μπορείς να μας πεις για αυτό;


ΓΦ    Χαίρομαι που έχει ακουστεί γιατί εδώ και 1,5 χρόνο έχουμε δημιουργήσει κάποιες κοινωνικές δομές.  Ένα πρόγραμμα που δημιουργήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο το πήραμε σε συνεργασία με το Δήμο Δάφνης.  Σε αυτό το πρόγραμμα έχουμε πολλαπλά οφέλη.  Το πρώτο είναι ότι μπορέσαμε μέσα από αυτό το πρόγραμμα να απορροφήσουμε για εργασία παιδιά από 18 ως 29 ετών.  Απορροφήσαμε τελικά 23 άτομα τα οποία για 2 χρόνια βρήκαν εργασία αμειβόμενη και με ένσημα, χρησιμοποιώντας χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης .  Το δεύτερο όφελος είναι ότι δημιουργήσαμε δομές που δεν είχαμε ποτέ, και μέσα σε αυτά είναι και το συσσίτιο που ανέφερες,  Πήραμε την δομή του Συσσιτίου, το οποίο στεγάζεται στο αθλητικό κέντρο, πήραμε την δομή του κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο στεγάζεται στην Λεωφόρο Αγ. Βαρβάρας στο πνευματικό μας κέντρο,  καθώς επίσης και την δομή της διαμεσολάβησης, όπου στεγάζεται στα Δημοτικά μας ιατρεία στην Αγ. Αλεξάνδρου.  Τι είναι αυτές οι δομές: Στην πρώτη μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα από υπαλλήλους, μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό, προσφέρουμε καθημερινά 95 μερίδες φαγητό, σε ανθρώπους δικαιούχους του προγράμματος για το συσσίτιο.  Και όλα αυτά κάτω από έλεγχο.  Όχι από τους Αιρετούς αλλά από τριμελής επιτροπή η οποία απαρτίζεται από την εφορία, εκπρόσωπο της ταμειακής υπηρεσίας, κοινωνική λειτουργός, χωρίς κόλπα και παραθυράκια.  Δεν είναι πολλά αυτά που παίρνουνε.  Στο Π. Φάληρο όσον αφορά τους όμορους Δήμους έχουμε τον μικρότερο προϋπολογισμό, αλλά περισσεύει η αγάπη των ανθρώπων, των συμπολιτών μας και των εταιριών που συνεργαζόμαστε.  Έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε μέσα από συλλόγους και κοινωνικά ευαίσθητες εταιρίες ώστε να γεμίσουμε το καλάθι μας όσο μπορούμε περισσότερο.


  • Να κάνουμε λοιπόν μια έκκληση σε όσους μπορούν να βοηθήσουν – συμβάλουν στο έργο αυτό!


ΓΦ     Ναι και εκτός από αυτό, μια έκκληση στις αδύναμες ομάδες, να ζητήσουν βοήθεια, καθώς πρέπει να μάθει ο κόσμος ότι όποιος έχει ανάγκη μπορεί να βρεθεί από το πρόγραμμα. Δεν είναι αλτρουιστικό.  Το όλο πρόγραμμα ήταν πολύ δύσκολο αλλά είναι κάτι που βοηθά και μας τους ίδιους.  Γιατί όσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι αυτοί σταθούν στα πόδια τους, τόσο καλύτερο θα είναι αυτό για την κοινωνία μας. Όταν κάποιος γρήγορα συνέλθει θα συμβάλει στο σύνολο ώστε να πάει καλύτερα η κοινωνία μας. Πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτή την προσπάθεια δεν είμαι μόνος. Υπήρχε μια νοοτροπία στο Φάληρο, ότι δεν έχουμε ανθρώπους που χρήζουν ανάγκης, καθώς το Φάληρο είναι πλούσια συνοικία και δεν χρειάζεται όλες αυτές τις δομές που κάνει. Αντιθέτως στο συσσίτιο έχουμε 95 άτομα, ενώ στο κοινωνικό παντοπωλείο άλλες 230 οικογένειες.  Αυτό σημαίνει  570 περίπου άτομα. Καταλαβαίνουμε ότι είναι αρκετοί και είναι και πολλοί περισσότεροι οι οποίοι δυστυχώς λόγω περηφάνιας δεν βγαίνουν προς τα έξω.  Και όλα αυτά γίνονται σε ένα Δήμο 70.000 κατοίκων.  Η περηφάνια αυτή όμως κάνει κακό στην οικογένειά του και στον ίδιο. Ακόμη και η διαμεσολάβηση μπορεί να βοηθήσει και να ενημερωθούνε σχετικά.  Πρέπει να ξέρει ότι δεν θα συναντήσει τον πολιτικό ο οποίος θα του σφίξει το χέρι, αλλά ανθρώπους της πρόνοιας που έχουν την ικανότητα να τον βοηθήσουν.


  •  Φαντάζομαι ότι αυτόν τον ρόλο τον έχει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου;


ΓΦ     Ναι τον ρόλο αυτό τον έχει η Κοινωνική Υπηρεσία που Υπεύθυνη είναι η κα Παπαδοπούλου, η Προϊσταμένη της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας και Πρόνοιας του Δήμου μας, ενώ στα Δημοτικά Ιατρεία είναι η κα Τσουμάνη, Προϊσταμένη των Δημοτικών Ιατρείων.


  •  Που θα μπορούσε να ζητήσει πληροφορίες κάποιος που θέλει βοήθεια και δεν έχει ζητήσει μέχρι στιγμής;





ΓΦ  Στο Γραφείο Διαμεσολάβησης, στο τηλέφωνο 2109824615. Αλλιώς μέσα στο site μας www.palaiofaliro.gr όπου υπάρχουν τα δικαιολογητικά που χρειαζόμαστε.  Εδώ θα πρέπει να προσθέσω κάτι σχετικά με αυτό που ανέφερες σχετικά με την συμβολή ιδιωτών σε αυτόν τον αγώνα.  Εδώ και ένα χρόνο, πρέπει να πω ότι οι τρεις λαϊκές αγορές του Φαλήρου, δίνουν κάθε Παρασκευή κυκλικά, όχι αυτά που τους περισσεύουν αλλά πρώτα προϊόντα, κυρίως για το συσσίτιο.


  • Εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους Έλληνες επαγγελματίες των Λαϊκών αγορών.


ΓΦ    Ναι οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους και ειδικότερα στον κο Μουλιάτο, τον πρόεδρο της Β’  Λαϊκής αγοράς, ο οποίος άμεσα είπε «Ναι, θα δώσουμε για τους συνανθρώπους μας.». Και καλό είναι να λέγονται αυτά τα πράγματα.


  • Μετά από ένα πολύ μικρό διάλειμμα τι άλλο θα θέλατε να πείτε σχετικά με δραστηριότητες του Δήμου Π. Φαλήρου;


ΓΦ    Θα σας πω για κάτι ακόμη πρωτοπόρο στον Δήμο Π. Φαλήρου.  Ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που πιστέψαμε στα κέντρα πρόληψης.  Αυτά ονομάζονται ΚΕΠ Υγείας.  Σε συνεργασία λοιπόν με το διαδημοτικό δίκτυο υγειών πόλεων και προαγωγής υγείας, με πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Αθηνών κο Πατούλη, ο Δήμος μας συμμετέχει στα κέντρα πρόληψης.  Εμείς λοιπόν θα μετατρέψουμε τα Δημοτικά μας ιατρεία σε κέντρα πρόληψης που ουσιαστικά θα γίνεται ένα screening πληθυσμού και ενημέρωση του πάνω στην σημασία της πρόληψης, αλλά συγχρόνως θα κατευθύνουμε τους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν που την κεφαλή κλείνε στο κομμάτι της υγείας, στο πως μπορούν να βοηθηθούν ώστε να έχουν δωρεάν παροχή υγείας, όσο το δυνατόν.


  • Πρέπει να προσθέσω και εγώ ότι στο Δημοτικό Γυμναστήριο αυτή την στιγμή διαθέτετε στον κόσμο που γυμνάζεται την δυνατότητα να χρησιμοποιήσει διαιτολόγους – διατροφολόγους, και σε περιπτώσεις ενηλίκων ή παιδιών που έχουν προβλήματα διατροφής, εντελώς Δωρεάν!


ΓΦ     Πρέπει να τονίσουμε ότι το όλο πρόγραμμα είναι κάτω από την επίβλεψη του Ολυμπιονίκη μας, παγκόσμιου Ρέκορντμαν Χρήστου Παπανικολάου, που τον έχετε ήδη γνωρίσει.

  • Πρέπει να πω ότι υπήρξε μία ασάφεια σχετικά με ένα πρόγραμμα που αφορούσε παιδιά 4-8 ετών, που η ανακοίνωση έλεγε ότι είναι δωρεάν.  Στην πραγματικότητα ήταν κάτι το οποίο αφορούσε την μητέρα που ήθελε να κάνει γυμναστική και να γραφτεί για τον χρόνο με 35,00 € έχοντας την δυνατότητα να έχει σε παράλληλο γυμναστικό πρόγραμμα το παιδί της, δωρεάν.

ΓΦ   Είναι η οικογενειακή κάρτα, που υπάρχει για τον Δημότη και ισχύ έχει για ένα έτος.

  • Οφείλω από την πλευρά μου να πω ότι είναι ένα πολύ καλό πρόγραμμα, μέσα σε αθλητικά κέντρα τα οποίο χρησιμοποιούνται και από τοπικές ομάδες, ώστε να μπορούν να διακρίνουν αν υπάρχει ταλέντο σε κάποιο παιδί.

ΓΦ     Πρέπει να πούμε επίσης για τα εθελοντικά προγράμματα Yoga και Pilates, που συμβάλουν στην λογική της «ομπρέλας» πρόληψης, ένα κομμάτι στο οποίο συμβάλει ο μαζικός αθλητισμός.

  • Οι αρχαίοι μας έλεγαν: «Νους υγιής εν σώματι υγιή». Και εκεί θα παρέμβουν οι διαιτολόγοι μας από το Αθλητικό κέντρο που θα σου πουν: Επ, για σταμάτα να τρως γλυκάκια!     

ΓΦ     Καλά η εποχή μας έχει βρει λύση και σε αυτό καθώς υπάρχουν σήμερα τα γλυκά διαίτης.

  • Το γνωρίζω αυτό καθώς είμαι και εγώ διαβητική και συνηθίζω να τρώω από αυτά τα γλυκά.

ΓΦ     Τότε έχουμε και για εσάς κάτι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.  Κάτι που δεν το ξέρουν πολλοί Φαληριώτες. Ότι ήμασταν από τους πρώτους Δήμους που σε πρόγραμμα Ε.Σ.Π.Α. μπήκαμε πρακτικά μέσα στα σχολεία, κάνοντας screening πληθυσμού, σε συνεργασία με τους Δήμους Αγίου Δημητρίου – Αλίμου – Π. Φαλήρου, σε συνεργασία με τα σχολεία, τους μαθητές και τις διευθύνσεις των σχολείων, αλλά και με δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα όπως είναι το Εθνικό Καποδιστριακό Ίδρυμα και η Ιατρική Σχολή, το παιδιατρικό, με τον κο Κρούσο Διευθυντή και την κα Μπακοπούλου, υπεύθυνη προγράμματος, αλλά και το Χαροκόπειο με την κα Γιαννακούλια, σε ένα πρόγραμμα όπου μετρήθηκαν μαθητές για το μεταβολικό σύνδρομο.  Το οποίο ευθύνεται πιθανότατα και για τον διαβήτη τύπου Β’ αλλά και για καρδιοπάθειες, οπότε μέσα από παρέμβαση με επιστήμονες. Μοιράσαμε φρούτα, ξανακάναμε μετρήσεις στους πέντε βασικούς δείχτες, βιοχημικούς αλλά και σώματος (ύψος – βάρος),  βγήκαν κάποια αποτελέσματα, και πρέπει να πούμε ότι περίπου 100 παιδάκια χρειάστηκε να εξεταστούν στο Παιδιατρικό, τα οποία είχαν συμπτώματα μεταβολικού συνδρόμου. Και αυτός ήταν ο λόγος να είμαστε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ως «πιλότοι», πρωτοπόροι, σε πρόγραμμα που αφορά τον σακχαρώδη διαβήτη.  Για διαβητικούς λοιπόν άνω των 50 ετών, θα υπάρξει ένα πρόγραμμα παρέμβασης, με στόχο την βελτίωση της ζωής τους. Τα αποτελέσματα αναμένονται από την κομισιόν, ώστε να βγάλει καινούριες οδηγίες ως καλή πρακτική.

  • Βασικά έχω εκπλαγεί από το εύρος των δραστηριοτήτων σας, τουλάχιστον εντός Δήμου.  Γνωρίζω όμως ότι είστε ένας πολύ καλός επιχειρηματίας.  Θα μπορούσατε να μου πείτε μερικά πράγματα γι ’αυτό;

ΓΦ     Εγώ θα έπρεπε να είμαι αυτή την εποχή στην επιχείρησή μου.  Είναι χειμώνας και η επιχείρησή μου δραστηριοποιείται σε δάπεδα, μοκέτες και χαλιά, και όφειλα να είμαι εκεί.  Αλλά εγώ έχω το γραφείο μου στον Δήμο καθώς προέχει για μένα η τιμή που μου κάνανε, να με εκλέξουν πρώτο δημοτικό σύμβουλο στον συνδυασμό, χωρίς να βγάλεις ούτε ένα φυλλάδιο. Έχοντας απλά εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια υπηρέτησες κατά ένα καλό τρόπο αυτό που σε εκλέξανε οι πολίτες.  Να προασπίζεις τα δικαιώματά τους και να λύνεις τα προβλήματά τους, γι’αυτό βρίσκομαι στο γραφείο μου στον Δήμο. Η Επιχείρησή μου είναι στο Π. Φάληρο αλλά εγώ δεν την βλέπω τόσο τακτικά.

      Εδώ θέλω να τονίσω ότι η δουλειά μου δεν είναι να είμαι Δημοτικός Σύμβουλος ή Αντιδήμαρχος.  Είμαι επιχειρηματίας με ισχυρή δράση, είχα και ένα καφέ στην Ν. Σμύρνη, έχω συνεργασία με ασφαλιστικές εταιρίες. Δόξα το Θεό έχω να ζήσω.

  • Οφείλω εδώ να πω ότι έχετε μια πανέμορφη γυναίκα, και δύο εξαιρετικά παιδιά.

ΓΦ    Ναι την Δανάη που πέρασε φέτος στην Α.Σ.Ο.Ε. , και τον Στάθη που φέτος είναι 2α Λυκείου. Όπου φέτος επιτέλους για πρώτη φορά κατάφερα να τον δω να κάνει παρέλαση.  Ο οποίος ενώ εμείς μένουμε Π. Φάληρο, εκείνος πάει σχολείο στην Ευαγγελική Σχολή Ν. Σμύρνης.  Εννοείται ότι είναι πιο όμορφος από μένα.  Πάντα το παιδί βγαίνει πιο όμορφο από τον γονιό.  Το «μήλο όμως πέφτει κάτω από την μηλιά», οπότε θα πάρω και γω ένα μικρό κομμάτι από τα εύσημα.

  • Νομίζω ότι όλοι οι γονείς περιμένουν από τα παιδιά τους να κάνουν κάτι καλύτερο από αυτούς.

ΓΦ     Αυτό είναι προσδοκία αλλά δεν είμαι από τους ανθρώπους που αναμένει πράγματα από το παιδί του.  Γιατί κάτι τέτοιο πιέζει τα παιδιά.  Όχι, όπως εξελιχθεί ο καθένας.  Εγώ μπορεί να είμαι καλός σε ένα κομμάτι της ζωής (πολιτική, εμπόριο) και το παιδί μου να είναι καλός διανοούμενος, ένας καλός τεχνίτης.  Προσωπικά τα πράγματα έχουν δείξει ότι στα 16 ο γιός μου και στα 18 η κόρη μου, μπορούν να είναι ανεξάρτητες προσωπικότητες.  Καλό είναι να λέμε ότι μοιάζει σε μένα κλπ. αλλά πρέπει να τονίσω ότι είναι καλό να ανοίξουν τα δικά τους φτερά στον δικό τους κόσμο.  Εμείς θα δώσουμε τα φώτα μας, τις γνώσεις μας αλλά και αυτά πρέπει να γίνουν αυτόνομες προσωπικότητες.

  • Οφείλω να πω πως σε συνάντησα μετά από πολλά χρόνια λόγω ενός πολύ θλιβερού γεγονότος, καθώς πέθανε ο καθηγητής και γυμναστή μας, ο αείμνηστος Σάββας Γεωργιάδης, ανεπανάληπτος, χαριστικός, ένας άνθρωπος που σε έκανε να θέλεις να του μοιάσεις με την έννοια, να υπερβείς τα όνειρά σου να κάνεις κάτι μοναδικό. Είναι ώρες που τον σκεύτομαι και θέλω να κλάψω.

ΓΦ   Όχι δεν πρέπει. Θα πρέπει να θυμηθούμε τα λόγια της κόρης του, την ημέρα του αποχαιρετισμού, να θυμηθούμε κάτι όμορφο. Να θυμηθούμε τις στιγμές που ξεκινούσε ένα γλέντι από το πουθενά.  Θυμάμαι να επισκέπτομαι το σχολείο και χάριν του Σάββα Γεωργιάδη και τον φίλο τον Γιώργο Οικονόμου ξεκινούσε από το τίποτα ένα τσιμπούσι, ένα γλέντι.

  • Πρέπει να πούμε ότι είδαμε στην κηδεία του καθηγητές από το πάλε ποτέ παλιό γυμνάσιο του Χιουρέα, καθώς έχουν δημιουργηθεί 3-4 γκρουπ στο Facebook, και είναι ένας τρόπος να συναντιόμαστε και να κανονίζουμε reunion παλιοί συμμαθητές και καθηγητές.  Θυμόμαστε έτσι ότι κάποτε ήμασταν 12 χρονών, 13, 14 και παίζαμε.  Και ήταν ο λόγος να γίνει αυτή η συνέντευξη, καθώς μας δένουν πολλά πράγματα από το Παλιό Φάληρο. Και μαζί να κάνουμε νέες δράσεις και να βοηθήσουμε ανθρώπους που νομίζουν ότι δεν έχουν ελπίδα. Να κρατηθούμε χέρι χέρι και να ανεβάσουμε πάλι την Ελλάδα ψηλά.  Εκεί που ανήκει.  Οφείλω να προσθέσω ότι ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών Γιάννης Φωστηρόπουλος είναι ένας νέος 47 χρονών, κούκλος από έξω και από μέσα.  Και πρέπει να δώσουμε το αισιόδοξο μήνυμα σε όλους ότι συνεχίζουμε να περπατάμε στην ζωή, όσο και αν μας χτυπάνε, όρθιοι και περήφανοι.

  • Για το τελείωμα θέλω να ευχαριστήσω τον Γιάννη Φωστηρόπουλο…

ΓΦ          Και γω να προσθέσω για τον νέο θεσμό των εθελοντών, γιατί δεν είμαι στην λογική «one man show»  και άτομα που δεν φαίνονται θα πρέπει να βγουν από την κουρτίνα.  Δύο νέοι Σύμβουλοι, η Αγγελική Ξυνού και την Μαρία Θεμελή στο κομμάτι των κοινωνικών δομών, που αφορούν  τις δομές του συσσιτίου, του κοινωνικού παντοπωλείου, και της διαμεσολάβησης, έχουμε πολλές σκέψεις στο πως μπορούμε να αναπτυχθούμε περισσότερο, για τα κρεοπωλεία, τους φούρνους.  Μας βρίσκεις έτοιμους, και θα σε έχουμε σίγουρα μαζί μας ώστε να γίνει μια μεγαλύτερη ομάδα, σε συνάρτηση με την ομάδα των εθελοντών.  Μέσα από αυτή την συζήτηση – συνέντευξη μπορούμε να πούμε πως ενεργοποιώντας τον εθελοντισμό, ακόμη και αν κλείσουν αυτές οι δομές (τα προγράμματα είναι 2ετή και λήγουν τον Απρίλιο, θα έχουμε ήδη τις υποδομές να στηρίξουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί από την κρίση.  Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αυτή την ομάδα εθελοντών Π. Φαλήρου.  Για όποιον ενδιαφέρεται, θα πρέπει να καλέσει στο γραφείο διαμεσολάβησης στο 2109824615 αλλά και το γραφείο εδώ στο Δήμο: 2132020330, όπου θα κρατήσουμε τα στοιχεία των ενδιαφερομένων.  Εδώ είναι η Άννα Βέρσαλη όπου θα κρατήσει την πρόθεση να γίνει εθελοντής με οποιοδήποτε τρόπο, είτε με τον χρόνο του , τις γνώσεις του, την εμπειρία του, τις υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει, και να αρχίσουμε σιγά σιγά να βάζουμε σε αυτό το πάζλ που λέγεται καλύτερη ζωή, κομματάκια από μας.

  • Εδώ πρέπει να σε ευχαριστήσω για τον χρόνο που μου διέθεσες.  Καθώς γνωρίζω ότι είσαι πολύ δραστήριος γεμάτος ενέργεια για το σύνολο. Εύχομαι να βρεθούμε ξανά σύντομα και να κάνουμε πράγματα μαζί, ακόμη καλύτερα και μεγαλύτερα, και καλή δύναμη στο έργο σου.

ΓΦ          Μαρία μου σε ευχαριστώ και γω.


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες


 Συντάκτης: Μαρία Κάπα