Πότε χαμογελάσατε τελευταία φορά;




Τα Βλεφαρίσματα σας ρωτούν μαζί με την διακεκριμένη Επιστήμονα Αγγελική Αβράμπου:  Πότε γελάσατε τελευταία φορά; Αν έχει περάσει περισσότερο από μια ώρα, μη χάνετε την ευκαιρία. Χαμογελάστε τώρα!





Από τις πρώτες αντιδράσεις ενός μωρού, είναι το χαμόγελο προς την μητέρα του. Το χαμόγελο αποτελεί πρώιμη έκφραση επικοινωνίας, πολύ πριν αναπτυχθεί ο λόγος, προκειμένου να δηλώσει ευχαρίστηση, ασφάλεια και ικανοποίηση βασικών αναγκών.



Το γέλιο σύμφωνα με έρευνες, εκτός ότι κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται περισσότερο όμορφοι και νεότεροι, έχει ευεργετικές επιδράσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχολογική μας υγεία.



Όταν γελάμε, τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό μειώνονται θεαματικά, όχι μόνο επειδή εκτονώνεται η ένταση, αλλά επειδή κυρίως μειώνονται οι ορμόνες που προκαλούν στρες. Εκτός από τις σωματικές αλλαγές που οδηγούν στη μείωση του άγχους, το γέλιο βοηθάει σε μια πιο θετική αντιμετώπιση της ζωής και κατά συνέπεια λιγότερο στρεσογόνα.

Η πραγματικότητα που βιώνουμε δεν είναι πάντα αντικειμενική, αλλά καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την οπτική και την στάση που υιοθετούμε απέναντι στα γεγονότα της ζωής μας. Όταν υιοθετούμε αρνητική στάση απέναντι στη ζωή, το πιθανότερο είναι να μεταφράζουμε τα πάντα γύρω μας με αρνητικό τρόπο. Αντίστοιχα ένας θετικός τρόπος σκέψης, κάνει πάντα τις δυσκολίες να φαίνονται μικρότερες και τα προβλήματα ευκολότερα προς επίλυση. Το χαμόγελο αποτελεί το ισχυρότερο εργαλείο στην προσπάθεια μας για θετική εκτίμηση της πραγματικότητας.

Μια ακόμα σημαντική λειτουργία του γέλιου είναι ότι επιδρά σημαντικά στις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Από την πρώτη στιγμή που γνωρίζουμε κάποιον, το χαμόγελο αποτελεί παράγοντα για να τον συμπαθήσουμε ή όχι. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι άλλοι μας συμπαθούν ανάλογα με το πόσο ευχάριστοι και χαμογελαστοί είμαστε.

Το γέλιο επιδρά θετικά σε κάθε είδους διαπροσωπική μας σχέση. Τόσο ο/η σύντροφός μας, οι συνεργάτες, οι φίλοι αλλά και η οικογένεια μας πέρνανε καλύτερα μαζί μας, όταν είμαστε ευχάριστη και γελαστή παρέα, παρά όταν γκρινιάζουμε ή κατσουφιάζουμε με τους γύρω μας. Σαν αποτέλεσμα, θέλουν να περνούν περισσότερο χρόνο μαζί μας, συνεργάζονται πιο εύκολα και είναι πιο δεκτικοί στις προτάσεις ή τις απαιτήσεις σας.


Το πιο ενδιαφέρον ωστόσο, είναι ο τρόπος με τον οποίο το γέλιο συμβάλλει στη δημιουργία καλής σχέσης με τα παιδιά μας.  Μια μαμά πρόσφατα μου είπε ότι το πρώτο πράγμα που ρωτάει το παιδί της όταν αυτό γυρνάει από το σχολείο είναι "τι είναι αυτό που το έκανε να γελάσει". Η ερώτηση αυτή και μόνο δημιουργεί ευχάριστες συνθήκες συζήτησης ανάμεσα στο γονέα και το παιδί, διευκολύνοντας την επικοινωνία, εξάπτει την φαντασία και εκπαιδεύει τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς σε θετική θεώρηση των πραγμάτων. Επίσης παιδιά που μεγαλώνουν σε ευχάριστο περιβάλλον, με γονείς που γελούν μαζί τους, είναι πιο ευτυχισμένα και δημιουργικά. Το γέλιο δημιουργεί στενούς δεσμούς με τα παιδιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά και σε θέματα οριοθέτησης και πειθαρχίας.

Ωστόσο ακόμα και αν δεν βρίσκετε μέσα στην μέρα σας πράγματα που σας κάνουν να γελάτε, είναι στο χέρι σας να επωφεληθείτε των θετικών επιδράσεων του γέλιου, απλά με το να το προκαλέσετε.

Έρευνες δείχνουν ότι το γέλιο επιδρά θετικά ανεξάρτητα αν είναι πραγματικό ή αν προσποιούμαστε. Το σώμα δεν είναι σε θέση να διακρίνει άν το γέλιο προέρχεται αυθόρμητα από κάτι αστείο ή αν το προκαλούμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Τα σωματικά πλεονεκτήματα είναι ακριβώς τα ίδια και στις δυο περιπτώσεις, αν και πολλές φορές το ψεύτικο γέλιο οδηγεί τελικά και σε αληθινό.

Το γέλιο λοιπόν είναι θεραπευτικό και το σημαντικότερο είναι ότι το φάρμακο αυτό δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού, δεν κοστίζει τίποτα, δεν έχει άσχημη γεύση και φυσικά καμία αρνητική παρενέργεια.


ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η:  ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΒΡΑΜΠΟΥ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΕΞΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΙΣ





''λέξις & σκέψις''
Π.Φάληρο : Λ.Αμφιθέας 103 1ος όροφος, 2109849078.
Άλιμος: Γρ.Αυξεντίου 20 & Μαλτέζου, 2109884436.

''Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο Νοτίων Προαστίων''
Π.Φάληρο : Λ.Αμφιθέας 103 1ος όροφος, 2109849078.


Είναι χαμένη η μέρα που δεν γέλασες 

Συντάκτης:  Μαρία Κάπα